京都水族館を後にして向かった先は、同じ下京区にある「麵屋 猪一」というお店でした。ミシュランにも選ばれたというこのお店のラーメンがどんなものか本当に楽しみでした。
The place I went to after leaving Kyoto Aquarium was a ramen shop called “Men-Ya Inoichi” in the same ward, Shimokyo ward. I was really interested in their ramen, which was chosen as Bib Gourmand.
移転してまだ間もないという店舗は、新しいながらも落ち着いた雰囲気の、和を感じさせる店構えです。行列ができる前の時間帯に行きましたが、店内で少しだけ待ちました。メニューの表記では、ラーメンではなく、「そば」と書いてあります。席に案内されるまでに、どのそばにするか、もう心の中で決めていました。自分が注文したのは、鶏そばの白でした。
The shop has recently moved there, so the building was brand-new, Japanese style with a calm atmosphere. I went there before the time when people were waiting in a line, so I waited just for a while. Their ramens were written as “Soba” in the menu. I decided my order before I was taken to my seat. The ramen which I ordered was chicken soba with white soup.
真っ白いどんぶりに透明な汁をたたえたその姿は、見るからに上品でヘルシーな印象でした。一口すすると、程よい塩味と、豊かな風味で、もう箸が止まらなくなりました。この出汁は魚介でしょうか。テーブルには、とろろ昆布が置いてあり、好きなだけトッピングできるようになっています。鶏肉は淡白な、柔らかな舌触りで、味付き卵とともに親子で素晴らしい仕事ぶりでした。汁は全部飲み干しましたが、なんの罪悪感もありません。
豚骨味の濃い味に慣れ親しんだ九州の人間にも、大満足な一杯でした。
The ramen was served in a bowl, which was brilliantly white, and the soup was clear, so it looked refined and healthy. With a mouthful of the ramen, I found it salted just right and flavored richly so I couldn’t stop eating it. I wondered whether the stock was prepared from seafood or not. They put a box of tangle shavings on the table so you can use it as a topping as you like. The chicken was light flavored and pleasantly soft to the tongue, so it went so well with the seasoned boiled egg. I drained the soup to the last drop without any regrets.
I was more than satisfied with the ramen, even though I’m someone who is from Kyushyu, where people are used to thick pork bone soup.
turkeyrice.hateblo.jp
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